Ustvari svoje droži

3 aprila, 2020

Ustvari svoje droži

2 Comments

Droži lahko podeduješ, lahko ti kdo odstopi malo svojih, lahko jih celo kupiš … A če želiš svoje brezkvasno popotovanje začeti prav na začetku, lahko droži preprosto – ustvariš. Postopek je enostaven, terja le nekaj časa, potrpljenja in discipline. Kreacija življenja iz nič se tako izkaže za povsem mogočo, ni pa čisto brezmadežna, ker vsebuje kar nekaj packarije.

Recept za droži je simpl. Od sestavin potrebuješ le belo in rženo moko ter vodo. Slednja naj bo filtrirana ali pa vsaj postana, saj klor v vodi iz pipe ni ravno najboljši prijatelj glivam, ki jih obujamo k življenju. Če vodo natočiš 24 ur prej, bo do uporabe večinoma že izhlapel, hkrati pa bo imela idealno, tj. sobno temperaturo.

Kar se tiče pripomočkov, je kuhinjska tehtnica dokaj nepogrešljiva, za shranjevanje droži pa priporočam kozarec za vlaganje srednje velikosti. Kar takoj ga stehtaj in si nekam zapiši njegovo težo.

1. dan

Zvečer daj v kozarec za vlaganje 100 g ržene moke in 100 g vode, dobro premešaj, pokrij kozarec (ampak ne ga zatesniti, ever) in ga daj na pult. Vrni se čez 24 ur.

2. dan

Če je mešanica čez noč ponorela, še ne pomeni, da so droži že pripravljene. Začetna aktivnost je normalna in hitro spet upade.

Zavrzi toliko vsebine kozarca, da ti ostane še 75 g mešanice (torej teža tvojega kozarca + 75), dodaj 50 g ržene in 50 g bele moke ter 120 g vode. Pomešaj, pokrij kozarec in vse skupaj pusti na pultu za nadaljnjih 24 ur.

3. dan

Ohrani 75 g mešanice, nahrani s 50 g ržene in 50 g bele moke, dodaj 120 g vode, premešaj, pokrij, daj na pult in pozabi na droži za novih 24 ur.

4. dan

Ravno ko ti je postalo dolgčas, uvajamo nov režim, in sicer hranjenje dvakrat na dan: enkrat zjutraj, drugič zvečer, približno 12 ur narazen. Ohrani običajnih 75 g in jih nahrani s 50 g ržene in 50 g bele moke ter 120 g vode, premešaj, pokrij in pusti na pultu.
Čez dvanajst ur ponovi postopek.

5. dan

Zdaj je vse že rutina: zjutraj in zvečer ohraniš 75 g, nahraniš s 50 g ržene in 50 g bele moke, zaliješ s 120 g vode, pokriješ, daš na pult.

6. dan

Vse naredi enako kot včeraj.

7. dan

Zdaj zavrzi toliko mešanice, da ti v kozarcu ostane 50 g. Nahrani s 50 g ržene in 50 g bele moke ter le 100 g vode. Zvečer naredi isto.

8. dan in naprej

Nadaljuj v istem tempu tako dolgo, dokler ti droži, ko so na višku aktivnosti (ko zrastejo), ne plavajo na vodi. Ko plavajo, je čas za peko. In če svojih droži doslej še nisi poimenoval/-a, je zdaj skrajni čas, da to storiš. Saj vsi vemo, da si se v zadnjem tednu čustveno navezal/-a nanje.

Redno vzdrževalno hranjenje

Jaz svoje droži hranim z mešanico ržene (30 g) in bele moke (70 g), dodam pa le pribl. 85 g vode. Vzdrževalno mešanico vsak/-a pek/-arica izumi malo po svoje, načeloma pa velja: več kot je bele moke, manj naj bo vode.

To je Svit. Svit je zanesljiv, predvidljiv in vedno dvigne atmosfero. Bodi kot Svit.


Related Posts

Panettone z drožmi

Panettone z drožmi

Doma smo se zmenili, da ne bomo pretiravali s prazničnimi darili. Seveda se tega potem po najboljših močeh NISMO držali, a nekaj odvodov od prevladujoče potrošniške mrzlice nam je vendarle uspelo. Mama je med darila zapakirala domače žlinkrofe, rezance in klobase, brat je počastil kulinarični […]

Mlečni hlebček z drožmi in makovimi semeni

Mlečni hlebček z drožmi in makovimi semeni

Ali po domače – makovka na steroidih. Ravno prav mlečnato sladka, da postavi piko na i zajtrku z maslom in marmelado in ravno dovolj kruhasto slana, da se ujame z nadevom najljubšega sendviča. Testo je voljno in zračno, enostavno za oblikovanje, upogljivo in ubogljivo, kot […]



2 thoughts on “Ustvari svoje droži”

  • Pozdravljeni.
    Nikjer ni omenjeno, pa me samo zanima ali se ves čas ustvarjanja droži kozarec hrani na sobni temperaturi (na pultu), ali v hladilniku?
    Kaj pa potem pri vzdrževalnem hranjenju, sobna temperatura ali hladilnik? Sem začetnica in se še lovim, pa bi res rada vse naredila prav 😄
    Hvala že vnaprej za odgovor. Zelo lepo predstavljen postopek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.