Kar se tiče sestavin, je recept za kruh navadno simpl: različne moke, voda in sol. A za trenutek se pomudimo še pri potrebnih pripomočkih. Tudi z improvizirano rabo naključnih kuhinjskih in drugih predmetov bo šlo, je pa vendarle lažje, če se primerno opremimo. Sploh če s peko z drožmi mislimo resno.
- Litoželezna posoda oz. Dutch oven
Nadomesti jo lahko steklen zvon. Da se tudi brez, z navadnim pekačem, a bodo rezultati bolj zmuzljivi. Jaz imam dve “nizozemski pečici”: višja je boljša za hlebce, večja pa za štruce.
- Papir za peko
- Košarica za vzhajanje oz. dve, ki jo pomokamo (najraje z riževo moko)
Nadomesti jo lahko solatna skleda, v katero damo kuhinjsko krpo, ki pa jo moramo dobro pomokati, da se testo ne prime nanjo. Če imamo laneno, uporabimo to.
- Velika skleda za mešanje testa.
- Nož za testo
Ko ga potrebujemo za rezanje, ga nadomestimo z navadnim nožem, ko za oblikovanje, pa recimo z majhnim keramičnim krožnikom.
- Britvica za razrez testa
Nadomesti jo lahko oster kuhinjski nož.
- Pekovsko strgalo
Šlo bo tudi brez, a pride prav pri prenašanju testa iz sklede na delovno površino.
Dodala sem povezave do pripomočkov v e-trgovinah, kjer sem jih naročila sama. Seveda jih ti lahko kupiš, kjerkoli želiš.