Go Back

Bel kruh z dodatkom polbele pirine moke

Čas priprave23 hours
Čas pečenja50 minutes
Porcij: 2 hlebca

Pripomočki

  • velika skleda
  • pekovsko strgalo
  • nož za testo
  • 2 košarici za vzhajanje
  • peki papir
  • velika kuhinjska deska
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo

Sestavine

Drožni nastavek

  • 40 g polnozrnata moka
  • 40 g g bela moka zlata moka (Žito)
  • 40 g aktivne droži
  • 80 g voda filtrirana ali postana

Testo

  • 320 g bela moka tip 500 zlata moka (Žito)
  • 200 g bela moka tip 400 posebna bela moka (Žito)
  • 230 g pirina polbela moka kmetija Kunst
  • 110 g polnozrnata moka
  • 50 g ržena moka
  • 685 g voda filtrirana ali postana
  • 18,5 g sol

Postopek

  • Zmešaj sestavine za drožni nastavek.
  • Približno 4 ure kasneje (pri sobni temperaturi 25 °C) zmešaj vse sestavine za testo razen soli in 50 g vode. Pokrij s krpo in pusti na pultu približno pol ure.
  • Nato dodaj sol, preostanek vode in drožni nastavek. Dobro vmešaj oz. nekaj minut gneti. Ponovno pokrij s krpo in pusti na pultu.
  • V naslednji uri in pol vsakih 30 minut opravi raztege in pregibe, skupaj trikrat. Nato na pultu pokrito vzhajaj še približno 2 uri in pol.
  • Prestavi testo na pomokano površino in ga z nožem za testo razdeli na dva dela. Predoblikuj in počakaj približno 20 minut.
  • Opravi dokončno oblikovanje, prestavi hlebčka (ali štruci) v košarici, ju dobro zavij v folijo za živila in spravi v hladilnik za približno 12 ur.
  • Eno uro pred peko razgrej pečico (in v njej litoželezno posodo) na 275 °C.
  • Tik pred peko vzami testo iz hladilnika, ga obrni na peki papir, zareži in daj v pečico. Zmanjšaj temperaturo na 250 °C in peci pokrito 20 minut, nato odstrani pokrovko in peci še 30 minut na 235 °C.