Go Back
Natisni recept
5 from 1 vote

Bel kruh z drožmi

Čas priprave1 day
Čas pečenja45 minutes
Porcij: 1 hlebček

Pripomočki

  • velika skleda
  • pekovsko strgalo
  • nož za testo
  • košarica za vzhajanje
  • folija za živila
  • velika kuhinjska deska
  • peki papir
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo

Sestavine

Drožni nastavek

  • 40 g bela moka tip 500
  • 20 g ržena moka
  • 20 g aktivne droži
  • 40 g voda filtrirana ali postana

Testo

  • 250 g bela moka tip 500 zlata moka (Žito)
  • 100 g bela moka tip 400
  • 270 g voda filtrirana ali postana
  • 8 g sol

Postopek

  • V kozarcu za vlaganje zmešaj vse sestavine za drožni nastavek in ga pokrij.
  • Približno 4 ure kasneje (ko se nastavek podvoji) zmešaj testo: dodaj vso moko in 250 g vode. Pokrij s kuhinjsko krpo.
  • Po približno eni uri dodaj preostanek vode (20 g), sol in drožni nastavek (120 g). Dobro premešaj in pokrij s kuhinjsko krpo.
  • V naslednji uri in pol naredi tri serije raztegov in pregibov.
  • Vzhajaj še dodatni dve uri in pol (skupaj od avtolize dalje pribl. 4 ure).
  • Na pomokani površini predoblikuj hlebček, ki naj počiva 25 minut, nato ga oblikuj, prestavi v košarico za vzhajanje, pokrij s folijo za živila in daj v hladilnik.
  • Čez približno 12 ur prižgi pečico na 275 °C in vzami kruh iz hladilnika. Medtem ko se pečica segreva, naj še malo vzhaja na pultu.
  • Po dobri uri prekucni kruh na peki papir, ga zareži in daj v pečico. Prvih deset minut peci na 275 °C, nato zmanjšaj temperaturo na 235 °C in po drugih desetih minutah odkrij pokrovko. Peci še pribl. 25 minut (skupaj 45) na nespremenjeni temperaturi.
  • Iz pečice kruh prestavi na rešetko in počakaj, da se ohladi.