Go Back

Fokača z drožmi

Čas priprave9 hours
Čas pečenja35 minutes
Cuisine: Italian
Ključne besede: focaccia, sourdough
Porcij: 6 porcij

Pripomočki

  • velika skleda
  • raven globok pekač

Sestavine

  • 345 g bela moka tip 500
  • 150 g bela moka tip 400
  • 240 g aktivne droži
  • 310 g voda postana ali filtrirana
  • 10 g sol
  • 10 g olivno olje

Postopek

  • Vso moko, droži, sol in 280 g vode dobro zmešaj in gneti 5 minut.
  • Dodaj 30 g vode in ponovno pregneti.
  • Dodaj 10 g olivnega olja in pregneti. Testo pokrij s kuhinjsko krpo.
  • V naslednjih dveh urah vsake pol ure opravi serijo raztegov in pregibov.
  • Približno štiri ure po prvem koraku testo iz sklede prestavi na (rahlo naoljen ali obložen s peki papirjem) pekač (dimezije pribl. 35 x 25 cm) in čez pekač napni folijo za živila.
  • Če želiš, da testo počiva čez noč, ga po treh ali štirih urah prestavi v hladilnik. Lahko pa fokačo pustiš na sobni temperaturi pribl. 5 ur, da se naredijo mehurčki in se testo razleze.
  • Po vrhu polij še malo olivca, z mokrimi prsti naredi za fokačo značilne vdolbinice, jo obloži z željenim nadevom in jo postavi v na 275 °C razgreto pečico. Zmanjšaj temperaturo na pribl. 235 °C in peci dobre pol ure oz. do zaželjene stopnje hrustljavosti.
  • Fokačo vsaj malo ohladi na kuhinjski rešetki, preden jo razrežeš.