Vso moko, droži, sol in 280 g vode dobro zmešaj in gneti 5 minut.
Dodaj 30 g vode in ponovno pregneti.
Dodaj 10 g olivnega olja in pregneti. Testo pokrij s kuhinjsko krpo.
V naslednjih dveh urah vsake pol ure opravi serijo raztegov in pregibov.
Približno štiri ure po prvem koraku testo iz sklede prestavi na (rahlo naoljen ali obložen s peki papirjem) pekač (dimezije pribl. 35 x 25 cm) in čez pekač napni folijo za živila.
Če želiš, da testo počiva čez noč, ga po treh ali štirih urah prestavi v hladilnik. Lahko pa fokačo pustiš na sobni temperaturi pribl. 5 ur, da se naredijo mehurčki in se testo razleze.
Po vrhu polij še malo olivca, z mokrimi prsti naredi za fokačo značilne vdolbinice, jo obloži z željenim nadevom in jo postavi v na 275 °C razgreto pečico. Zmanjšaj temperaturo na pribl. 235 °C in peci dobre pol ure oz. do zaželjene stopnje hrustljavosti.
Fokačo vsaj malo ohladi na kuhinjski rešetki, preden jo razrežeš.