Go Back

Kruh z drožmi s praženimi koromačevimi semeni in pinjolami ter brusnicami

Čas priprave1 day
Čas pečenja50 minutes
Cuisine: Mediterranean
Ključne besede: brez kvasa, droži, kruh z drožmi, recept za kruh, skorja, sourdough
Porcij: 2 hlebčka

Pripomočki

  • 1 kuhinjska tehtnica
  • 1 velika skleda
  • 1 nož za testo
  • 1 pekovsko strgalo
  • 2 košarica za vzhajanje
  • 1 britvica za zarez testa
  • 1 Dutch oven
  • 1 kovinski mrežast podstavek za vročo posodo

Sestavine

Drožni nastavek

  • 40 g aktivne droži
  • 40 g bela moka manitoba
  • 40 g polnozrnata moka
  • 70 g voda sobne temperature in filtrirana ali postana

Testo

  • 800 g bela moka manitoba
  • 100 g polnozrnata moka
  • 700 g voda sobne temperature in filtrirana ali postana
  • 18 g sol
  • 50 g suhe brusnice drobno nasekljane
  • 10 g koromačeva semena popražena
  • 40 g pinjole popražene
  • 1 kom lupinica ene limone naribana
  • 2 tsp timijan svež

Postopek

Drožni nastavek

  • V steklenem kozarcu zmešaj vse sestavine. Kozarec pokrij (ne ga zatesniti) in pusti na pultu približno 4 ure.

Testo

  • V veliko skledo daj vse sestavine za testo razen soli in 50 g vode. Mešaj tako dolgo, da se vsa moka hidrira. Pokrij skledo s kuhinjsko krpo in pusti eno uro.
  • Primešaj drožni nastavek, sol in preostalo vodo in počakaj 30 minut.
  • Dodaj ostale sestavine. Nato naredi raztege in pregibe (stretch & fold), nato pa še 3x vsakih naslednjih 30 minut.
  • Prenesi testo na mizo, ga razdeli na dva dela, predoblikuj in pusti pri miru 20 minut.
  • Na rahlo pomokani površini testo dokončno oblikuj v dva hlebca (testo obrni navzdol z zgornjo stranjo, kjer se je naredila opna) in ju daj v košarici za vzhajanje, ju pokrij s folijo za živila in shrani v hladilnik za vsaj 12, lahko pa tudi za 18 ur ali več.
  • Uro pred pečenjem razgrej pečico, v kateri naj bo Dutrch oven, na 275°C.
  • Tik pred pečenjem vzemi testo iz hladilnik, košarico pokrij s papirjem za peko in kuhinjsko desko in obrni okoli. Zareži testo in ga skupaj s papirjem za peko prenesi v Dutch oven. Pokrij ga s pokrovko in takoj zmanjšaj temperaturo na 240°C.
  • Po 25 minutah zmanjšaj temperaturo na 220°C, odkrij pokrovko in peci še približno 25 minut oz. do zaželene skorje.
  • Pečen kruh vsaj 45 minut ohlajaj na kovinski mreži.
  • Ponovi zadnje 3 korake še za drug hlebec.