Go Back
Natisni recept
4.50 from 2 votes

Kruh z drožmi za začetnike

Čas priprave1 day
Čas pečenja50 minutes
Ključne besede: kruh z drožmi
Porcij: 2 hlebca
Avtorica: Eva
Stroški: 2-3€

Pripomočki

  • velika skleda
  • pekovsko strgalo
  • nož za testo
  • 2 košarici za vzhajanje
  • velika kuhinjska deska
  • peki papir
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo

Sestavine

Drožni nastavek

  • 40 g aktivne droži
  • 40 g polnozrnata moka
  • 40 g bela moka uporabi namensko moko za kruh
  • 80 g voda sobne temperature in filtrirana ali postana

Testo

  • 750 g moka uporabi namensko moko za kruh
  • 110 g polnozrnata moka
  • 50 g ržena moka
  • 685 g voda sobne temperature in filtrirana ali postana
  • 18 g sol

Postopek

Drožni nastavek

  • V steklenem kozarcu zmešaj vse sestavine. Kozarec pokrij (ne ga zatesniti) in pusti na pultu.

Testo

  • Štiri ure kasneje daj v skledo vse sestavine za testo razen soli in 50 g vode. Mešaj tako dolgo, da se vsa moka hidrira. Pokrij skledo s kuhinjsko krpo.
  • Eno uro kasneje testu primešaj drožni nastavek, sol in preostalo vodo.
  • 3x naredi stretch & fold, in sicer vsakih 30 minut, začenši 30 minut po prvem koraku.
  • Čez 4 ure prenesi testo na mizo, ga razdeli na dva dela, predoblikuj in pusti 20 minut.
  • Testo dokončno oblikuj in ga daj v košarici za vzhajanje, ju pokrij s folijo za živila in shrani v hladilnik.
  • Uro pred pečenjem (čez 12-15 ur) razgrej pečico, v kateri naj bo Dutrch oven, na 275°C.
  • Po vsaj 12 urah vzhajanja (komot tudi po 16 ali več) iz hladilnika vzami prvo košarico za vzhajanje, pokrij jo s papirjem za peko in kuhinjsko desko in obrni okoli. Zareži testo in ga skupaj s papirjem za peko prenesi v Dutch oven. Pokrij ga s pokrovko.
  • Peci 25 minut na 240°C.
  • Odkrij pokrovko, zmanjšaj temperaturo na pribl. 230-35°C in peci še 25 minut.
  • Pečen kruh vsaj 45 minut ohlajaj na kovinski mreži.