Go Back

Mlečne bombetke za burgerje z drožmi

Čas priprave7 hours
Čas pečenja20 minutes
Porcij: 7 bombetk

Pripomočki

  • velika skleda
  • kuhinjska tehtnica
  • metlica
  • kuhinjski robot ali kuhalnica
  • folija za živila
  • nož za testo
  • raven globok pekač
  • peki papir
  • manjši globok pekač
  • čopič

Sestavine

Testo

  • 80 g maslo
  • 30 g sladkor
  • 2 kom jajce
  • 120 g mleko
  • 7 g sol
  • 120 g aktivne droži
  • 210 g bela moka tip 500 zlata moka (Žito)
  • 120 g polnozrnata moka

Premaz

  • 1 kom jajce
  • 1 žlica mleko lahko nadomestimo s smetano

Postopek

  • Maslo vzamemo iz hladilnika in ga narežemo na manjše koščke, ki jih pustimo na sobni temperaturi, da se zmehčajo. Medtem z metlico zmešamo sladkor, jajci, mleko in droži, dodamo sol in moko ter mešamo tako dolgo, da je vsa moka hidrirana. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo 15-20 minut. Mešamo lahko tudi s pomočjo kuhinjskega robota.
  • Postopoma dodajamo maslo in mešamo pribl. 10 minut, da inkorporiramo maslo.
  • V naslednji uri dvakrat (vsake pol ure) naredimo raztege in pregibe, nato pa testo za dve uri spravimo v hladilnik.
  • Testo vzamemo iz hladilnika in ga s pomočjo noža za testo razdelimo na 7 delov. Pomagamo si s kuhinjsko tehtnico (vsak del naj tehta pribl. 110 g).
  • Oblikujemo bombetke in jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vse skupaj prekrijemo s folijo za živila in vzhajamo dve uri in pol.
  • Uro pred pečenjem segrejemo pečico na 250 °C, 10 minut pred pečenjem pa na rešetko, ki smo jo vstavili v najnižje vodilo, postavimo pekač s kropom.
  • Prvih 10 minut pečemo na 250 °C s paro, nato odstranimo pekač s kropom, znižamo temperaturo na 235 °C in pečemo še pribl. 10-12 minut.
  • Ohladimo na rešetki.