Go Back

Mlečni hlebček z drožmi in makovimi semeni

Čas priprave4 hours 30 minutes
Čas pečenja50 minutes
Porcij: 1 hlebček

Pripomočki

  • velika skleda
  • nož za testo
  • peki papir
  • pekovsko strgalo
  • velika kuhinjska deska
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo
  • košarica za vzhajanje

Sestavine

  • 150 g aktivne droži
  • 200 g mleko jaz sem uporabila mleko brez laktoze
  • 125 g voda
  • 11 g sol
  • 500 g bela moka tip 500

Postopek

  • Najprej raztopimo droži v vodi in mleku, nato dodamo moko in sol ter dobro pregnetemo. Pokrijemo.
  • V naslednjih dveh urah opravimo 4 serije raztegov in pregibov, enega vsake pol ure. Vmes je testo pokrito.
  • Testo naj po raztegih in pregibih počiva še dve uri.
  • Po štirih urah, odkar smo zamesili, predoblikujemo testo.
  • Še pol ure kasneje testo oblikujemo v končno obliko.
  • Preden testo prestavimo v vzhajalno košarico, to posujemo z makom. Testo zmočimo po vrhu in ga z mokro stranjo navzdol prestavimo v vzhajalno košarico. Pokrijemo s folijo in pustimo na pultu.
  • Če imamo na pečici funkcijo hitrega segrevanja, počakamo približno pol ure, nato pa jo prižgemo in jo skupaj z litoželezno posodo razgrejemo na 275 °C. Če nimamo te funkcije, pečico prižgemo takoj, ko testo prestavimo v vzhajalno košarico.
  • Po uri in pol počitka v vzhajalni košarici je pečica že dodobra razgreta. Testo zvrnemo na peki papir s pomočjo velike deske za rezanje, ga zarežemo in prestavimo v litoželezno posodo.
  • Pečemo pokrito 25 minut pri temperaturi 275 °C, nato pa odkrijemo pokrovko in pečemo še 25 minut pri temperaturi pribl. 230 °C.
  • Preden ga prerežemo, kruh vsaj eno uro hladimo na železni rešetki.