Go Back

Ovsen kruh z drožmi, javorjevim sirupom in konopljinimi semeni

Čas priprave4 hours 30 minutes
Čas pečenja50 minutes
Porcij: 1 štruca

Pripomočki

  • velika skleda
  • nož za testo
  • peki papir
  • pekovsko strgalo
  • velika kuhinjska deska
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo
  • košarica za vzhajanje

Sestavine

  • 150 g aktivne droži
  • 400 g bela moka tip 500
  • 100 g ovseni kosmiči
  • 200 g voda za kuhanje kosmičev
  • 300 g voda za testo
  • 10 g sol
  • 15 g javorjev sirup
  • 40 g konopljina semena

Postopek

  • V veliki skledi zmešamo droži, moko in 250 g vode (50 g prihranimo), pokrijemo.
  • Skuhamo ovseno kašo in jo razprostremo po velikem krožniku, da se ohladi.
  • Ko je kaša ohlajena (čez približno pol ure), jo vmešamo v testo, dodamo sol, konopljina semena, javorjev sirup in preostalih 50 g vode. Pokrijemo in pustimo pol ure.
  • Nato naredimo prvo serijo raztegov in pregibov, še 30 min kasneje drugo in še 30 min kasneje tretjo. Nato pokrito testo pustimo počivati še eno uro.
  • Testo prenesemo na mizo in ga predoblikujemo. Pustimo 20 minut, dokončno oblikujemo, malo zmočimo ter mokro stranjo navzdol prenesemo v vzhajalno košarico, ki smo jo prej posuli z ovsenimi kosmiči. Pokrijemo s folijo.
  • Končno vzhajanje opravimo na pultu, traja pribl. uro in pol.
  • Približno eno uro pred koncem vzhajanja razgrejemo pečico (in skupaj z njo Dutch oven) na 275 stopinj.
  • Štruco prenesemo na peki papir in zarežemo. Pečemo pokrito pri 275 °C 20 min, nato snamemo pokrovko, zmanjšamo temperaturo na 220 °C in pečemo še približno pol ure.