V veliki skledi zmešamo droži, moko in 250 g vode (50 g prihranimo), pokrijemo.
Skuhamo ovseno kašo in jo razprostremo po velikem krožniku, da se ohladi.
Ko je kaša ohlajena (čez približno pol ure), jo vmešamo v testo, dodamo sol, konopljina semena, javorjev sirup in preostalih 50 g vode. Pokrijemo in pustimo pol ure.
Nato naredimo prvo serijo raztegov in pregibov, še 30 min kasneje drugo in še 30 min kasneje tretjo. Nato pokrito testo pustimo počivati še eno uro.
Testo prenesemo na mizo in ga predoblikujemo. Pustimo 20 minut, dokončno oblikujemo, malo zmočimo ter mokro stranjo navzdol prenesemo v vzhajalno košarico, ki smo jo prej posuli z ovsenimi kosmiči. Pokrijemo s folijo.
Končno vzhajanje opravimo na pultu, traja pribl. uro in pol.
Približno eno uro pred koncem vzhajanja razgrejemo pečico (in skupaj z njo Dutch oven) na 275 stopinj.
Štruco prenesemo na peki papir in zarežemo. Pečemo pokrito pri 275 °C 20 min, nato snamemo pokrovko, zmanjšamo temperaturo na 220 °C in pečemo še približno pol ure.