Go Back

Panettone z drožmi z nadevom iz čokolade in praženih lešnikov

Puhast, mehek in okusen
Čas priprave2 days
Čas pečenja45 minutes
Course: Dessert
Cuisine: Italian
Ključne besede: brez kvasa, droži, panettone
Porcij: 4 kolači

Pripomočki

  • 4 model za panettone premer 134, višina 95 mm
  • 8 palčk za ražnjiče
  • 1 velika skleda
  • 1 britvica za zarez testa
  • 1 nož za testo

Sestavine

Prvo testo

  • 220 g bela moka Caputo Manitoba Oro
  • 220 g bela moka Caputo Cuoco
  • 220 g voda postana ali filtrirana
  • 140 g aktivne droži
  • 90 g maslo zmehčano
  • 60 g sladkor

Drugo testo

  • 60 g bela moka Caputo Manitoba Oro
  • 60 g bela moka Caputo Cuoco
  • 115 g voda postana ali filtrirana
  • 3 g sol
  • 2 tsp tekoči ekstrakt vanilije
  • 2 rumenjak
  • 1 lupinica ene limone naribana
  • 60 g sladkor
  • 140 g maslo zmehčano
  • 110 g praženi drobljeni lešniki
  • 170 g temna čokolada nadrobljena

Okraševanje

  • 1-2 tbsp beljak
  • 1-2 tbsp okrasni sladkor npr. perlice
  • 1 tsp bleščice

Postopek

Prvo testo

  • Proti večeru dobro zgnetemo vse sestavine za prvo testo, pokrijemo skledo z vlažno krpo in jo pustimo na sobni temperaturi do jutra.

Drugo testo

  • Ko se je prvo testo potrojilo, mu dodamo 120 g moke, 65 g vode, 3 g soli, vanilijo, 2 rumenjaka in limonino lupinico. Gnetemo dobrih 10 minut na roke ali približno tretjino tega časa strojno.
  • Dodamo 35 g sladkorja in gnetemo 5 minut na roke ali dobro minuto strojno.
  • Dodamo 25 g sladkorja in med gnetenjem postopno še dodajamo 140 g mehkega masla (sobna temperatura).
  • Ko je maslo inkorporirano, dodamo 50 g vode in mesimo tako dolgo, da se vpije v testo.
  • Dodamo nadev in na hitro pregnetemo, da se enakomerno razporedi po testu.
  • Pustimo testo, da pokrito počiva 45 minut na sobni temperaturi.
  • Naredimo 2 seriji raztegov in pregibov in pustimo, da še 20 minut počiva.

Oblikovanje, pečenje in hlajenje

  • Testo razdelimo na 4 dele s pomočjo noža za testo in ga oblikujemo v hlebčke.
  • Papirnate modele za panettone blizu dna prepičimo s palčkami za ražnjiče (na vsaki strani z eno), testo previdno položimo v modele ter pokrijemo s folijo za živila.
  • Pustimo, da vzhaja na sobni temperaturi približno 3 ali 4 ure. Ko se začne testo približevati vrhu modelov, segrejemp pečico na 180 stopinj Celzija.
  • Približno uro kasneje panettone zarežemo z britvico za testo, premažemo z beljakom, posujemo z okrasnim sladkorjem in postavimo modele na rešetko.
  • Pečemo približno 45 minut pri 180 stopinjah Celzija. Če se panettoni na vrhu prehitro pobarvajo rjavo, malo zmanjšamo temperaturo.
  • Pečene panettone obesimo z vrhom navzdol (recimo med dva stola), pri tem si pomagamo s palčkami za ražnjiče, s katerimi smo predhodno prebodli modele. Hladimo 2 uri.
  • Ohlajene panettone po želji premažemo še z jedilnimi bleščicami.