Go Back

Pica z drožmi

Čas priprave1 day 6 hours
Čas pečenja11 minutes
Porcij: 2 osebi

Pripomočki

  • raven nizek pekač ali pizza stone
  • raven globok pekač
  • peki papir
  • nož za testo

Sestavine

  • 290 g bela moka Costa d'Amalfi (molini Pizzuti), zlata moka (Žito), Manitoba (Spar)
  • 30 g polnozrnata moka
  • 210 g voda filtrirana ali postana
  • 9 g sol
  • 50 g aktivne droži

Postopek

  • Vse sestavine daj v skledo in mešaj oz. delaj provizorične raztege in pregibe tako dolgo, da zadeva začne spominjati na testo (približno 5 minut). Pokrij s kuhinjsko krpo in pusti na pultu.
  • V naslednji uri in pol naredi tri serije raztegov in pregibov, in sicer vsake pol ure, nato pusti testo vzhajati na pultu še približno eno uro.
  • Tri ure po prvem koraku testo prestavi v drugo skledo, ki jo predtem rahlo namasti z olivnim oljem, pokrij ga s folijo za živila in shrani v hladilnik za vsaj 20 ur.
  • Ko je hladno vzhajanje zaključeno, vzami testo iz hladilnika in ga prereži na pol. Vsako polovico oblikuj v žogico in ju postavi na rahlo naoljen globok pekač. Pokrij s folijo in na pultu vzhajaj še približno 6 ur.
  • Uro pred pečenjem razgrej pečico na 275 °C, segrevaj tudi raven nizek pekač, na katerem se bo pekla pica.
  • Pol ure pred pečenjem pekač s testom postavi v hladilnik.
  • Ko je čas za peko, prižgi žar v pečici. Vzamitesto za eno pico iz hladilnika in ga raztegni. Prestavi ga na peki papir, dodaj nadev, nato pa ga prestavi na vroč pekač. Slednjega daj v spodnjo polovico pečice in pico 2-3 minuti peci s prižganim žarom, pa še kakšnih 8 minut na "navadno nastavitev" (obe greli brez ventilatorja).