Polbeli kruh z drožmi z rženo skorjo

12 maja, 2020

Polbeli kruh z drožmi z rženo skorjo

0 Comments

Tale polbeli kruh z drožmi je nastal po naključju oz. zaradi mimobežne kaprice. Zamešala sem namreč dovolj sestavin za 200 g nastavka, saj sem načrtovala speči dva večja hlebca. Tekom njegovega naraščanja pa sem si premislila in uporabila le 50 g. Nastala je manjša polbela štručka z rženim karakterjem. Preostanek je šel skoraj v celoti v bananin kruh, kar se je tudi izkazalo za izjemno okusno odločitev.

Kar se tiče postopka, mislim, da sem malo pretiravala z vzhajanjem oz. sem ga pekla na zgornji meji. Okus je rahlo rženo zakislil, tekstura pa je bila lepa, sočna, enakomerno luknjičasta, s kar debelo hrustljavo skorjo. Zdi se mi, da bi bilo vse v najlepšem redu tudi, če bi šel tale polbeli malček npr. po oblikovanju naravnost v hladilnik. Verjetno bi bil tudi pečen že kakšnih 5 ali 10 minut prej, prav tako na kakšni stopinji manj. Ampak kaj, ko imamo pri nas najraje takole temnorjavo zapečenega.

Polbeli kruh z drožmi in dodatkom ržene moke za dodatno dimenzijo okusa ostane v dobri kondiciji kar nekaj dni. Če se slučajno naslednji dan kakšen krajček še valja po pultu, ga dam v vrečko, da si ne polomimo zob na skorji.

Spodnji recept je napisan s predpostavko, da bralci obvladajo osnovne tehnike in izrazje, povezano s peko z drožmi. Če nisi med njimi, nujno začni z receptom za kruh z drožmi za začetnike! Recept pred tabo predpostavlja, da že vsaj malo veš, kaj delaš, da imaš primerne pripomočke za peko in pa, seveda, da imaš aktivne droži.

Polbeli kruh z drožmi z rženo skorjo

Čas priprave21 hours
Čas pečenja45 minutes
Skupaj21 hours 45 minutes
Course: Side Dish
Cuisine: Italian
Ključne besede: brez kvasa, droži, polbeli kruh, recept za kruh, skorja
Porcij: 1 štručka

Pripomočki

  • velika skleda
  • pekovsko strgalo
  • nož za testo
  • košarica za vzhajanje
  • velika kuhinjska deska
  • peki papir
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo

Sestavine

Drožni nastavek

  • 10 g bela moka tip 500 zlata moka – Žito
  • 10 g ržena moka Brinečev kmečki mlin
  • 20 g voda filtrirana ali postana
  • 10 g aktivne droži

Testo

  • 350 g polbela moka kmetija Kunst
  • 50 g ržena moka Brinečev kmečki mlin
  • 280 g voda filtrirana ali postana
  • 8 g sol

Postopek

  • Zmešaj vse sestavine za drožni nastavek.
  • Dobre 4 ure kasneje zmešaj vso moko in 240 g vode ter pokrij s krpo. Avtoliza naj traja 45 minut.
  • Po zaključeni avtolizi dodaj 40 g vode, 8 g soli in drožni nastavek, dobro premešaj, pokrij s kuhinjsko krpo in pusti na pultu.
  • V naslednjih dveh urah opravi 4 serije raztegov in pregibov, in sicer vsakih 30 minut.
  • Na pultu pokrito vzhajaj še približno tri ure.
  • Predoblikuj testo in ga pusti počivati približno pol ure.
  • Oblikuj štručko in jo daj v vzhajalno košarico, ki jo zavij v folijo za živila, in vse skupaj pusti počivati še pol ure, nato pa prestavi v hladilnik za 10-12 ur.
  • Eno uro pred pečenjem segrej pečico na 275 °C.
  • Vzami testo iz hladilnika, ga zareži in peci 5 minut na 275 °C, nato 15 min na 240 °C, nato odstrani pokrovko in peci še 30 minut na 240 °C ali pa znižaj na 230 °C, če ne maraš preveč zapečenega kruha.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.