V klasični filozofski vegansko-karnivorski razpravi o tem, kaj dela burger, no – burger, se moj odgovor ne skriva v nadevu. Keč je v štručki. Ta mora biti dovolj čvrsta, da ne klone pod težo nadeva in razpade zaradi sokov, ki se cedijo po njej. Hkrati pa hočemo, da je dovolj mehka in puhasta, da je užitek zagristi vanjo. Zgoraj omenjeno dilemo tako raje preoblikujmo v vprašanje, kaj predstavlja večji zločin: razmočena ali presuha burger štručka. In jo hitro tudi razrešimo z receptom za popolne mlečne bombetke za burgerje z drožmi.
Tale recept je časovno dokaj prilagodljiv. Lahko zamesimo zvečer in je burger za kosilo prihodnji dan, lahko pa testo pripravimo tudi zjutraj in je na mizi že za večerjo.
Postopek
Najprej narežemo maslo in ga pustimo na sobni temperaturi, da ga bomo lahko v testo vmešali kasneje. Začnemo z mešanjem mokrih sestavin. Pomembno je, da so hladne. Zmešamo torej mleko, jajca, droži, dodamo še sladkor, sol, na koncu pa tudi moko. Mešanici privoščimo kratek počitek, nato pa postopoma vmešamo maslo. Če imamo kuhinjskega robota, nam bo močno olajšal delo, saj mešanje traja kakšnih deset minut, sicer pa nam bodo hvaležni bicepsi. Z eno roko držimo skledo, z drugo pa počasi mešamo z ročajem kuhalnice. Ko je pred nami lepo testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in v naslednji uri dvakrat naredimo raztege in pregibe, nato pa ga za dve uri damo na hladno.
Sledi oblikovanje. Količine, navedene v receptu, zadoščajo za 7 bombetk po pribl. 110 g. Pomagamo si z nožem za testo in kuhinjsko tehtnico. Vsako bombetko posebej oblikujemo v žogico. Vzamemo jo v roko in vlečemo testo proti sredini, kjer ga zlepimo skupaj. Bombetko po oblikovanju učvrstimo tako, da jo rahlo povaljamo po delovni površini s “šivom” navzdol. Na globlji pekač damo papir za peko in nanj položimo bombetke, pokrijemo s folijo za živila in vzhajamo na sobni temperaturi pribl. 2 uri in pol. Uro pred pečenjem segrejemo pečico na 250 °C, 10 minut pred pečenjem pa na rešetko v najnižjem vodilu postavimo pekač s kropom. Če imamo napredno pečico, ki zna sama dovajati vlago, lahko ta korak preskočimo.
Tik pred pečenjem bombetke premažemo z jajcem, ki smo mu dodali kanček mleka ali smetane, ter posujemo s semeni, npr. s sezamom ali makom. Pekač postavimo v pečico in prvih 10 minut pečemo s paro. Zatem odstranimo pekač z vodo, znižamo temperaturo, pečemo še približno 10 minut in mlečne bombetke za burgerje z drožmi so pred nami.
In kaj še dela burger – burger?
Pečene bombetke ohladimo na rešetki, preden jih uporabimo za burger, pa jih prerežmo, namažemo z maslom in na hitro popečemo na žaru. Obložimo po želji in – pojemo. Lepotec na sliki vsebuje Beyond burger, šampinjone, paradižnik, mocarelo, svežo špinačo, mlado čebulo, zrnato gorčico in kečap.
Mlečne bombetke za burgerje z drožmi
Pripomočki
- velika skleda
- kuhinjska tehtnica
- metlica
- kuhinjski robot ali kuhalnica
- folija za živila
- nož za testo
- raven globok pekač
- peki papir
- manjši globok pekač
- čopič
Sestavine
Testo
- 80 g maslo
- 30 g sladkor
- 2 kom jajce
- 120 g mleko
- 7 g sol
- 120 g aktivne droži
- 210 g bela moka tip 500 zlata moka (Žito)
- 120 g polnozrnata moka
Premaz
- 1 kom jajce
- 1 žlica mleko lahko nadomestimo s smetano
Postopek
- Maslo vzamemo iz hladilnika in ga narežemo na manjše koščke, ki jih pustimo na sobni temperaturi, da se zmehčajo. Medtem z metlico zmešamo sladkor, jajci, mleko in droži, dodamo sol in moko ter mešamo tako dolgo, da je vsa moka hidrirana. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo 15-20 minut. Mešamo lahko tudi s pomočjo kuhinjskega robota.
- Postopoma dodajamo maslo in mešamo pribl. 10 minut, da inkorporiramo maslo.
- V naslednji uri dvakrat (vsake pol ure) naredimo raztege in pregibe, nato pa testo za dve uri spravimo v hladilnik.
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga s pomočjo noža za testo razdelimo na 7 delov. Pomagamo si s kuhinjsko tehtnico (vsak del naj tehta pribl. 110 g).
- Oblikujemo bombetke in jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vse skupaj prekrijemo s folijo za živila in vzhajamo dve uri in pol.
- Uro pred pečenjem segrejemo pečico na 250 °C, 10 minut pred pečenjem pa na rešetko, ki smo jo vstavili v najnižje vodilo, postavimo pekač s kropom.
- Prvih 10 minut pečemo na 250 °C s paro, nato odstranimo pekač s kropom, znižamo temperaturo na 235 °C in pečemo še pribl. 10-12 minut.
- Ohladimo na rešetki.