Pravijo, da velja: “The whiter the bread, the sooner you’re dead.” Z malo pesniške svobode bi to lahko prevedli v: “Bolj je kruh bel, prej si oplel.” “Find what you love and let it kill you,” (“Ugotovi, kaj ljubiš, in pusti, da te ubije.”) jim odgovarjam, ko režem bel kruh z drožmi. Hkrati pa razmišljam … Danes je vse nevarno. Seks ubija, rdeče meso je rakotvorno, droge bohnedaj sploh karkoli, ogljikovi hidrati so eno samo skoncentrirano zlo … Kakšna je to družba, kjer je vse, iz česar človek primarno vleče užitek, po definiciji sumljivo?!
Ok, živilskopredelovalna industrija je kruta do živali in okolja. Za močnejši okus in izboljšan rok trajanja uporablja škodljive dodatke. Preferira kvantiteto nad kvaliteto, ceno nad vsebino, hitrost nad tehniko. Aplikacija gornjega reka na bel kruh iz najbližjega supermarketa tako verjetno povsem vzdrži. Ampak cel štos peke z drožmi je antiteza potrošniške logike. Slednja izdelke hoče takoj, zdaj, poceni, skoraj zastonj, izven sezone, z drugega konca sveta. Mi pa uporabljamo moko iz bližnjega mlina, vzamemo si čas, treniramo potrpljenje, mojstrimo tehniko in se veselimo rezultatov … Zaslužena rezina pravkar pečenega belega z maslom nam zato, prepričana sem, škodi le toliko, kolikor si pustimo, da nam vzbuja slabo vest.
In recept?
Tale bel kruh z drožmi je mehek in puhast, zunaj pa hrustljav, da kar poka pod zobmi. Nanj paše slano in sladko, z lahkoto pa pospravimo tudi kar samega. Spodaj navedene količine zadoščajo za en manjši hlebček, ki ga bo štiričlanska družba mimogrede pospravila v enem samem obroku. Peka kruha z drožmi je enostavno tak gušt, da človek dela vedno manjše hlebce, da jih čimprej zmanjka in lahko zamesi spet … in spet.
Recept gradi na tistem za začetnike, kjer začni tudi ti, če se peke z drožmi lotevaš prvič, saj so tam vsi potrebni koraki in tehnike nazorno prikazani in natančno opisani. Recept pred tabo pa predpostavlja, da že vsaj malo veš, kaj delaš, da imaš primerne pripomočke za peko in pa, seveda, da imaš aktivne droži.
Bel kruh z drožmi
Pripomočki
- velika skleda
- pekovsko strgalo
- nož za testo
- košarica za vzhajanje
- folija za živila
- velika kuhinjska deska
- peki papir
- britvica za zarez testa
- Dutch oven
- kovinski mrežast podstavek za vročo posodo
Sestavine
Drožni nastavek
- 40 g bela moka tip 500
- 20 g ržena moka
- 20 g aktivne droži
- 40 g voda filtrirana ali postana
Testo
- 250 g bela moka tip 500 zlata moka (Žito)
- 100 g bela moka tip 400
- 270 g voda filtrirana ali postana
- 8 g sol
Postopek
- V kozarcu za vlaganje zmešaj vse sestavine za drožni nastavek in ga pokrij.
- Približno 4 ure kasneje (ko se nastavek podvoji) zmešaj testo: dodaj vso moko in 250 g vode. Pokrij s kuhinjsko krpo.
- Po približno eni uri dodaj preostanek vode (20 g), sol in drožni nastavek (120 g). Dobro premešaj in pokrij s kuhinjsko krpo.
- V naslednji uri in pol naredi tri serije raztegov in pregibov.
- Vzhajaj še dodatni dve uri in pol (skupaj od avtolize dalje pribl. 4 ure).
- Na pomokani površini predoblikuj hlebček, ki naj počiva 25 minut, nato ga oblikuj, prestavi v košarico za vzhajanje, pokrij s folijo za živila in daj v hladilnik.
- Čez približno 12 ur prižgi pečico na 275 °C in vzami kruh iz hladilnika. Medtem ko se pečica segreva, naj še malo vzhaja na pultu.
- Po dobri uri prekucni kruh na peki papir, ga zareži in daj v pečico. Prvih deset minut peci na 275 °C, nato zmanjšaj temperaturo na 235 °C in po drugih desetih minutah odkrij pokrovko. Peci še pribl. 25 minut (skupaj 45) na nespremenjeni temperaturi.
- Iz pečice kruh prestavi na rešetko in počakaj, da se ohladi.
Pozdravljeni. Krasna spletna stran! Zanima me, če je dovolj moke (količina moke) v receptu BEL KRUH Z DROŽMI? Hvala in vse dobro.
Petra
Živjo, hvala za pohvale! Navedene količine zadoščajo za majhen hlebček; če želite večjega, pa vse sestavine povečajte v enakem razmerju.
Lepo pozdravljeni,
izjemno sem zadovoljna z vašimi recepti. Še posebno mi je všeč fokača, enostavna in zelo dobra.
Kar nekaj receptov sem že preizkusila, pa mi ni nikoli tako dobro uspela, kot sedaj z vašim!
Se že veselim novih uporabnih receptov …
Prijazen pozdrav
Mira
Lepo pozdravljeni,
res me veseli, da vam recepti uspevajo. Objavim kmalu kakšnega novega!
Uspešno peko še naprej,
Eva