Bel kruh z drožmi: bel kot moka

18 maja, 2020

Bel kruh z drožmi: bel kot moka

4 Comments

Pravijo, da velja: “The whiter the bread, the sooner you’re dead.” Z malo pesniške svobode bi to lahko prevedli v: “Bolj je kruh bel, prej si oplel.” “Find what you love and let it kill you,” (“Ugotovi, kaj ljubiš, in pusti, da te ubije.”) jim odgovarjam, ko režem bel kruh z drožmi. Hkrati pa razmišljam … Danes je vse nevarno. Seks ubija, rdeče meso je rakotvorno, droge bohnedaj sploh karkoli, ogljikovi hidrati so eno samo skoncentrirano zlo … Kakšna je to družba, kjer je vse, iz česar človek primarno vleče užitek, po definiciji sumljivo?!

Ok, živilskopredelovalna industrija je kruta do živali in okolja. Za močnejši okus in izboljšan rok trajanja uporablja škodljive dodatke. Preferira kvantiteto nad kvaliteto, ceno nad vsebino, hitrost nad tehniko. Aplikacija gornjega reka na bel kruh iz najbližjega supermarketa tako verjetno povsem vzdrži. Ampak cel štos peke z drožmi je antiteza potrošniške logike. Slednja izdelke hoče takoj, zdaj, poceni, skoraj zastonj, izven sezone, z drugega konca sveta. Mi pa uporabljamo moko iz bližnjega mlina, vzamemo si čas, treniramo potrpljenje, mojstrimo tehniko in se veselimo rezultatov … Zaslužena rezina pravkar pečenega belega z maslom nam zato, prepričana sem, škodi le toliko, kolikor si pustimo, da nam vzbuja slabo vest.

In recept?

Tale bel kruh z drožmi je mehek in puhast, zunaj pa hrustljav, da kar poka pod zobmi. Nanj paše slano in sladko, z lahkoto pa pospravimo tudi kar samega. Spodaj navedene količine zadoščajo za en manjši hlebček, ki ga bo štiričlanska družba mimogrede pospravila v enem samem obroku. Peka kruha z drožmi je enostavno tak gušt, da človek dela vedno manjše hlebce, da jih čimprej zmanjka in lahko zamesi spet … in spet.

Bel kruh z drožmi

Recept gradi na tistem za začetnike, kjer začni tudi ti, če se peke z drožmi lotevaš prvič, saj so tam vsi potrebni koraki in tehnike nazorno prikazani in natančno opisani. Recept pred tabo pa predpostavlja, da že vsaj malo veš, kaj delaš, da imaš primerne pripomočke za peko in pa, seveda, da imaš aktivne droži.

Natisni recept
5 from 1 vote

Bel kruh z drožmi

Čas priprave1 day
Čas pečenja45 minutes
Porcij: 1 hlebček

Pripomočki

  • velika skleda
  • pekovsko strgalo
  • nož za testo
  • košarica za vzhajanje
  • folija za živila
  • velika kuhinjska deska
  • peki papir
  • britvica za zarez testa
  • Dutch oven
  • kovinski mrežast podstavek za vročo posodo

Sestavine

Drožni nastavek

  • 40 g bela moka tip 500
  • 20 g ržena moka
  • 20 g aktivne droži
  • 40 g voda filtrirana ali postana

Testo

  • 250 g bela moka tip 500 zlata moka (Žito)
  • 100 g bela moka tip 400
  • 270 g voda filtrirana ali postana
  • 8 g sol

Postopek

  • V kozarcu za vlaganje zmešaj vse sestavine za drožni nastavek in ga pokrij.
  • Približno 4 ure kasneje (ko se nastavek podvoji) zmešaj testo: dodaj vso moko in 250 g vode. Pokrij s kuhinjsko krpo.
  • Po približno eni uri dodaj preostanek vode (20 g), sol in drožni nastavek (120 g). Dobro premešaj in pokrij s kuhinjsko krpo.
  • V naslednji uri in pol naredi tri serije raztegov in pregibov.
  • Vzhajaj še dodatni dve uri in pol (skupaj od avtolize dalje pribl. 4 ure).
  • Na pomokani površini predoblikuj hlebček, ki naj počiva 25 minut, nato ga oblikuj, prestavi v košarico za vzhajanje, pokrij s folijo za živila in daj v hladilnik.
  • Čez približno 12 ur prižgi pečico na 275 °C in vzami kruh iz hladilnika. Medtem ko se pečica segreva, naj še malo vzhaja na pultu.
  • Po dobri uri prekucni kruh na peki papir, ga zareži in daj v pečico. Prvih deset minut peci na 275 °C, nato zmanjšaj temperaturo na 235 °C in po drugih desetih minutah odkrij pokrovko. Peci še pribl. 25 minut (skupaj 45) na nespremenjeni temperaturi.
  • Iz pečice kruh prestavi na rešetko in počakaj, da se ohladi.

Related Posts

Kruh z drožmi za začetnike

Kruh z drožmi za začetnike

Začetniški poskusi so velikokrat obsojeni na neuspeh. Iz pečice ne prihajajo hlebci, ampak diski, odstopa skorja, sredica je zbita ali pa neenakomerno naluknjana. Speči kruh z drožmi ni najbolj preprosta stvar na svetu, a hkrati je veščina, ki jo z malo vztrajnosti in dobre volje […]

Bel kruh z dodatkom polbele pirine moke

Bel kruh z dodatkom polbele pirine moke

V globoki karanteni me je na dan OF s partizansko dostavo domačih dobrot, izpeljano s pomočjo požrtvovalnih kurirjev, ki so se izmuznili okupatorju skozi zaprte občinske meje, pred blokom presenetil kolega. Poleg svežih jajc sem se kot otrok razveselila sveže mlete polbele pirine moke. Takoj […]



4 thoughts on “Bel kruh z drožmi: bel kot moka”

  • Pozdravljeni. Krasna spletna stran! Zanima me, če je dovolj moke (količina moke) v receptu BEL KRUH Z DROŽMI? Hvala in vse dobro.
    Petra

  • 5 stars
    Lepo pozdravljeni,

    izjemno sem zadovoljna z vašimi recepti. Še posebno mi je všeč fokača, enostavna in zelo dobra.
    Kar nekaj receptov sem že preizkusila, pa mi ni nikoli tako dobro uspela, kot sedaj z vašim!
    Se že veselim novih uporabnih receptov …

    Prijazen pozdrav

    Mira

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.