Kdor gre na Dunaj … naj prej poje okusen zajtrk. Šmorn z drožmi je po okusu enak, po teksturi pa bolj fin od klasičnega. Kar napihuje ga od imenitnosti, ko pa ga še povaljaš v karameliziranem sladkorju in obarvaš z gozdnimi sadeži, se zasveti in zardi od ponosa.
Jaz sestavine zmešam že zvečer, potem pa maso do jutra pustim kar na pultu hladne kuhinje, poleti pa v hladilniku. Recept je res enostaven: zmešaš, zliješ v ponev, počasi spečeš na eni, po obračanju pa še na drugi strani. Veliko debelo “palačinko” nato narežeš na koščke ter jih na hitro okopaš v sladkorju, ki ga prej raztopiš v maslu z malo vode (če bi uporabili samo maslo, bi sladkor hitro kristaliziral). Jaz na koncu najraje dodam sveže jagodičevje, funkcionirajo pa tudi drugi dodatki: sladkor in limona, javorjev sirup, med, celo čokoladno-lešnikov namaz ter sladka smetana.
Šmorn z drožmi
Pripomočki
- večja ponev
- mikser
Sestavine
Masa za šmorn
- 95 g aktivne droži
- 120 g bela moka tip 400
- 1 ščepec sol
- 110 g mleko
- 2 kom jajce
- 5 kapljic aroma vanilije
- 0.5 žličke cimeta
Sladkorna glazura
- 50-70 g maslo
- 3 žlica sladkor
- 0.3 dcl voda
Postopek
- Z miskerjem zmešamo vse sestavine za maso in jih pustimo na sobni temperaturi 8-12 ur.
- V večjo ponev damo malo masla, ki ga razpustimo na srednji temperaturi, nato v ponev zlijemo maso za šmorn.
- Počasi pečemo na eni strani nekaj minut. Ko je šmorn spodaj že malo zapečen, ga obrnemo in popečemo še na drugi strani.
- Šmorn vzamemo iz ponve in ga na deski narežemo na manjše kose. Medtem v ponvi razpustimo večji kos masla, ga zalijemo z malo vode in dodamo sladkor.
- Ko se sladkor raztopi, v ponev stresemo koščke šmorna, dobro pomešamo, da se glazura enakomerno razporedi, nato pa povečamo temperaturo, da se vse skupaj še malo zapeče.
- Šmorn razdelimo na dva krožnika in posujemo s poljubnimi dodatki.