Šmorn z drožmi

7 avgusta, 2020

Šmorn z drožmi

0 Comments

Kdor gre na Dunaj … naj prej poje okusen zajtrk. Šmorn z drožmi je po okusu enak, po teksturi pa bolj fin od klasičnega. Kar napihuje ga od imenitnosti, ko pa ga še povaljaš v karameliziranem sladkorju in obarvaš z gozdnimi sadeži, se zasveti in zardi od ponosa.

Jaz sestavine zmešam že zvečer, potem pa maso do jutra pustim kar na pultu hladne kuhinje, poleti pa v hladilniku. Recept je res enostaven: zmešaš, zliješ v ponev, počasi spečeš na eni, po obračanju pa še na drugi strani. Veliko debelo “palačinko” nato narežeš na koščke ter jih na hitro okopaš v sladkorju, ki ga prej raztopiš v maslu z malo vode (če bi uporabili samo maslo, bi sladkor hitro kristaliziral). Jaz na koncu najraje dodam sveže jagodičevje, funkcionirajo pa tudi drugi dodatki: sladkor in limona, javorjev sirup, med, celo čokoladno-lešnikov namaz ter sladka smetana.

Šmorn z drožmi

Čas priprave12 hours
Čas pečenja15 minutes
Porcij: 2 osebi

Pripomočki

  • večja ponev
  • mikser

Sestavine

Masa za šmorn

  • 95 g aktivne droži
  • 120 g bela moka tip 400
  • 1 ščepec sol
  • 110 g mleko
  • 2 kom jajce
  • 5 kapljic aroma vanilije
  • 0.5 žličke cimeta

Sladkorna glazura

  • 50-70 g maslo
  • 3 žlica sladkor
  • 0.3 dcl voda

Postopek

  • Z miskerjem zmešamo vse sestavine za maso in jih pustimo na sobni temperaturi 8-12 ur.
  • V večjo ponev damo malo masla, ki ga razpustimo na srednji temperaturi, nato v ponev zlijemo maso za šmorn.
  • Počasi pečemo na eni strani nekaj minut. Ko je šmorn spodaj že malo zapečen, ga obrnemo in popečemo še na drugi strani.
  • Šmorn vzamemo iz ponve in ga na deski narežemo na manjše kose. Medtem v ponvi razpustimo večji kos masla, ga zalijemo z malo vode in dodamo sladkor.
  • Ko se sladkor raztopi, v ponev stresemo koščke šmorna, dobro pomešamo, da se glazura enakomerno razporedi, nato pa povečamo temperaturo, da se vse skupaj še malo zapeče.
  • Šmorn razdelimo na dva krožnika in posujemo s poljubnimi dodatki.

Related Posts

Kruh z drožmi za začetnike

Kruh z drožmi za začetnike

Začetniški poskusi so velikokrat obsojeni na neuspeh. Iz pečice ne prihajajo hlebci, ampak diski, odstopa skorja, sredica je zbita ali pa neenakomerno naluknjana. Speči kruh z drožmi ni najbolj preprosta stvar na svetu, a hkrati je veščina, ki jo z malo vztrajnosti in dobre volje […]

Bel kruh z drožmi: bel kot moka

Bel kruh z drožmi: bel kot moka

Pravijo, da velja: “The whiter the bread, the sooner you’re dead.” Z malo pesniške svobode bi to lahko prevedli v: “Bolj je kruh bel, prej si oplel.” “Find what you love and let it kill you,” (“Ugotovi, kaj ljubiš, in pusti, da te ubije.”) jim […]



Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.