Ali po domače – makovka na steroidih. Ravno prav mlečnato sladka, da postavi piko na i zajtrku z maslom in marmelado in ravno dovolj kruhasto slana, da se ujame z nadevom najljubšega sendviča. Testo je voljno in zračno, enostavno za oblikovanje, upogljivo in ubogljivo, kot bi delali buhtlje. Postopek ni zelo dolg niti preveč kaotičen, testo je dovolj suho, da se ne lepi na roke in pripomočke, hkrati pa dovolj vlažno, da dobimo sočen kruh. Skratka, a winner.
Preskočimo običajne faze sofisticiranih učbeniških počasi fermentiranih kruhov z drožmi. Namnožimo dovolj droži, da jih lahko kakšnih 150 g raztopimo v vodi in kar takoj zmešamo z moko in soljo. Kakšen drožni nastavek neki, kakšna avtoliza, kdo pa ima čas za to?! Zmešamo sestavine v testo, ga v naslednjih dveh urah štirikrat preložimo, še malo spočijemo, nato pa predoblikujemo in oblikujemo, pustimo še malo v vzhajalni košari in – spečemo.
Recept gradi na tistem za začetnike, kjer začni tudi ti, če se peke z drožmi lotevaš prvič, saj so tam vsi potrebni koraki in tehnike nazorno prikazani in natančno opisani. Recept pred tabo pa predpostavlja, da že vsaj malo veš, kaj delaš, da imaš primerne pripomočke za peko in pa, seveda, da imaš aktivne droži.
Mlečni hlebček z drožmi in makovimi semeni
Pripomočki
- velika skleda
- nož za testo
- peki papir
- pekovsko strgalo
- velika kuhinjska deska
- britvica za zarez testa
- Dutch oven
- kovinski mrežast podstavek za vročo posodo
- košarica za vzhajanje
Sestavine
- 150 g aktivne droži
- 200 g mleko jaz sem uporabila mleko brez laktoze
- 125 g voda
- 11 g sol
- 500 g bela moka tip 500
Postopek
- Najprej raztopimo droži v vodi in mleku, nato dodamo moko in sol ter dobro pregnetemo. Pokrijemo.
- V naslednjih dveh urah opravimo 4 serije raztegov in pregibov, enega vsake pol ure. Vmes je testo pokrito.
- Testo naj po raztegih in pregibih počiva še dve uri.
- Po štirih urah, odkar smo zamesili, predoblikujemo testo.
- Še pol ure kasneje testo oblikujemo v končno obliko.
- Preden testo prestavimo v vzhajalno košarico, to posujemo z makom. Testo zmočimo po vrhu in ga z mokro stranjo navzdol prestavimo v vzhajalno košarico. Pokrijemo s folijo in pustimo na pultu.
- Če imamo na pečici funkcijo hitrega segrevanja, počakamo približno pol ure, nato pa jo prižgemo in jo skupaj z litoželezno posodo razgrejemo na 275 °C. Če nimamo te funkcije, pečico prižgemo takoj, ko testo prestavimo v vzhajalno košarico.
- Po uri in pol počitka v vzhajalni košarici je pečica že dodobra razgreta. Testo zvrnemo na peki papir s pomočjo velike deske za rezanje, ga zarežemo in prestavimo v litoželezno posodo.
- Pečemo pokrito 25 minut pri temperaturi 275 °C, nato pa odkrijemo pokrovko in pečemo še 25 minut pri temperaturi pribl. 230 °C.
- Preden ga prerežemo, kruh vsaj eno uro hladimo na železni rešetki.