Že en teden opazujem dve ubogi bio-eko-oh-in-sploh banani, kako se žalobno utekočinjata na pultu. Nihče ju ne bo pojedel. Čeprav privabljata mušice, ki se bodo potem spet naselile v monsteri, ki bo potem umrla med presajanjem v svežo zemljo, medtem pa se bodo mušice preselile v mozaičnico, moja slaba vest potrebuje vsaj še kak dan, da mi dovoli, da ju zbašem v bio odpadke in odnesem iz stanovanja …
In potem v našem mafijskem chatu, poimenovanem La famiglia, zacinglja brat s fotko kakavove klobase, za katero trdi, da je veganski bananin kruh z drožmi po receptu Anite Šumer. Hevreka!
Moje droži prikladno brbotajo na pultu, moke imam vedno preveč, recepti pa niso tu samo zato, da jih beremo. Ergo, v mojem bananinem kruhu z drožmi bodo tudi maslo, mleko in jajca. Pa koščki čokolade.
Rezultat je zunaj hrustljav, s skoraj karamelizirano skorjico, znotraj pa svileno sočen in rahel. Ali kot bi rekla Neca Falk: “Bananeeeee!”
Bananin kruh s čokolado
Pripomočki
- podolgovat pekač za kolače
- velika skleda
Sestavine
- 2 kos banana preveč zrela
- 180 g rjavi sladkor
- 1 žlička aroma vanilije
- 2 kos jajce
- 130 g aktivne droži
- 350 g bela moka Alta Pasticceria (molini Pizzuti)
- 1 ščepec sol
- 1 žlička pecilni prašek
- 0,6 dcl mleko
- 130 g maslo
- 150 g čokolada za kuhanje
Postopek
- Ogrej pečico na 180 °C.
- V skledo daj banani, sladkor in vanilijevo aromo. Zmešaj z metlico, da postane kremasto.
- Dodaj jajci in ju vmešaj.
- Dodaj droži in jih vmešaj.
- Posebej zmešaj moko, sol in pecilni prašek.
- Suhe sestavine med mešanjem postopoma dodaj mokrim.
- Nežno vmešaj še mleko, stopljeno maslo in na koščke nasekljano čokolado.
- Peci približno 65, 70 minut. Kolač je pečen, ko ob prebodu z nožem slednji ostane čist.