Kaj zamesiš, ko pride na obisk oseba, ki je, ekhm, no, kako naj povem … pač, pravkar zmagala v domačem MasterChefu?! Mogoče eno ziheraško fokačo? Ajd – pico? En izipizi bananin kruh? Ah, kje. Raje si grizeš nohte, če bo tvoj najnovejši izum blagovolil vzhajati, kot je treba, ali pa si morda vendarle vanj zmetala preveč vsega, da bi, Svit, revež, ves zaMišljen, zmogel pokazati, kaj zna?
Konec je seveda dober, sicer bi ne bil konec – sploh pa si tako previdno upoštevala prav vse šolske korake peke kruha z drožmi, da bi bilo pravzaprav res nenavadno, če bi bil kruh polomija. Postrežeš ga z domačim zeliščnim maslom ali z v pečici stopljenim Briejem, prav nič pa ni narobe tudi, če si nanj kdo namaže marmelado.


Recept predpostavlja, da si seznanjen_a s pojmi, kot so drožni nastavek, raztegi in pregibi ter predoblikovanje in oblikovanje testa. Če nisi, si najprej oglej tale recept.
Še opomba glede aromatičnih sestavin: pinjole in koromačeva semena najprej suho popražimo. Polovico popraženih koromačevih semen dodamo celih, drugo polovico zdrobimo. Suhe brusnice res drobno sesekljamo, lupinico bio limone naribamo, svež timijan pa samo osmukamo. Z navedenimi sestavinami dobimo dokaj nežen kruh, za močnejše okuse pa lahko povečamo zlasti količino koromačevih semen.
No, pa dajmo!
Kruh z drožmi s praženimi koromačevimi semeni in pinjolami ter brusnicami
Pripomočki
- 1 kuhinjska tehtnica
- 1 velika skleda
- 1 nož za testo
- 1 pekovsko strgalo
- 2 košarica za vzhajanje
- 1 britvica za zarez testa
- 1 Dutch oven
- 1 kovinski mrežast podstavek za vročo posodo
Sestavine
Drožni nastavek
- 40 g aktivne droži
- 40 g bela moka manitoba
- 40 g polnozrnata moka
- 70 g voda sobne temperature in filtrirana ali postana
Testo
- 800 g bela moka manitoba
- 100 g polnozrnata moka
- 700 g voda sobne temperature in filtrirana ali postana
- 18 g sol
- 50 g suhe brusnice drobno nasekljane
- 10 g koromačeva semena popražena
- 40 g pinjole popražene
- 1 kom lupinica ene limone naribana
- 2 tsp timijan svež
Postopek
Drožni nastavek
- V steklenem kozarcu zmešaj vse sestavine. Kozarec pokrij (ne ga zatesniti) in pusti na pultu približno 4 ure.
Testo
- V veliko skledo daj vse sestavine za testo razen soli in 50 g vode. Mešaj tako dolgo, da se vsa moka hidrira. Pokrij skledo s kuhinjsko krpo in pusti eno uro.
- Primešaj drožni nastavek, sol in preostalo vodo in počakaj 30 minut.
- Dodaj ostale sestavine. Nato naredi raztege in pregibe (stretch & fold), nato pa še 3x vsakih naslednjih 30 minut.
- Prenesi testo na mizo, ga razdeli na dva dela, predoblikuj in pusti pri miru 20 minut.
- Na rahlo pomokani površini testo dokončno oblikuj v dva hlebca (testo obrni navzdol z zgornjo stranjo, kjer se je naredila opna) in ju daj v košarici za vzhajanje, ju pokrij s folijo za živila in shrani v hladilnik za vsaj 12, lahko pa tudi za 18 ur ali več.
- Uro pred pečenjem razgrej pečico, v kateri naj bo Dutrch oven, na 275°C.
- Tik pred pečenjem vzemi testo iz hladilnik, košarico pokrij s papirjem za peko in kuhinjsko desko in obrni okoli. Zareži testo in ga skupaj s papirjem za peko prenesi v Dutch oven. Pokrij ga s pokrovko in takoj zmanjšaj temperaturo na 240°C.
- Po 25 minutah zmanjšaj temperaturo na 220°C, odkrij pokrovko in peci še približno 25 minut oz. do zaželene skorje.
- Pečen kruh vsaj 45 minut ohlajaj na kovinski mreži.
- Ponovi zadnje 3 korake še za drug hlebec.